sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Kliimaksin synty ja purku

Jalkoja jäätää. Sotkuinen järvivesi leviää ulapaksi edempänä. Yleensä kestää kauan ennen kuin uskallan pulahtaa, mutta nyt notkautan veteen nopeasti. Pois alta kylmän kesän hontelot hauet ja ahvenniskat! Kaksi vetoa sammakkoa. Sukellus. Kun pääsen pystyyn ja hyristelen laiturilla seisovalle Sepålle, taivaalta läiskivät ensimmäiset kolikon kokoiset pisarat.  Jos äskeinen oli juhannusaaton kliimaksi, nyt se purkautuu.

Päivät ovat kliimaksinsa kokoisia. Tämäkin. Kaikki pulahdusta edeltäneet tapahtumat rakensivat jännitettä:


Vihdat väännettiin saunanrappusilla. Tuli yksi iso ja yksi pieni. Niin kuin on pappa ja niin kuin on poika. Saippuakuplat eivät puhjenneetkaan. Ruokia ei grillattu vaan valmistettiin ihan toisella reseptillä. Lepuski ahmi venkolia ja kuminauhajuustoo. Hiukset pestiin ämpärissä. Rantasipi lehahti laiturin alta. Kaikki pulahduksen jälkeinen purki jännitettä:

Punkkutoosasta lorahti juomalasiin. Märkä ruoho luiskahti crocsin alta. Repaleiset lepakot kiisivät hämärässä. Mökinkostea tyynyliina posken alla.


Kertomuksen puitteena koko kukkiva yötön, yötön kukinto! 

Yksi päivä on yksi elämä. Aatto oli hahmoton tapahtumien jatkumo ennen kuin keksin sen mittakaavan. Jos käännekohta on kastautuminen sameaan rantaveteen, on kuolemakin tyynyntuoksua tällaisina päivinä. Mennään hienovaraisella. Juhannusneito syväkeloissaan... Edelleen syvällä jussissa.... Kuinka täältä pääsee pois..?


...Tällaisia apuvälineitä löytyy??

Hyviä juhannuksen räippeitä!

4 kommenttia:

 1. Tunnelmallinen tuo toinen kuva ja sinulla oli oikein hyvä juhannustyyli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen kuva on herkkä! Juhannustyylikuvassa rennosti seurailen kyseisiä vihtatalkoita. Juuri varmaan huudahtamassa jotakin sen tapaista kuin: "Varo ettei se poika sohase siihen puukkoon itteään".
   Kumpparit, kukkamekko ja tuulitakki on hyväksi havaittu juhannusasu. Aurinkolasit optimistiset.

   Poista
 2. Mikä ihana juhannuksen mittainen päivä. Ihanat juhannussukkikset, ostopaikkaa utelen vai ovatko ne entisestä juhannuselämästä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on Berliinistä. Äiti toi muutama vuosi sitten. Monkeystä oli ostanut. Siinä mielessä entisestä elämästä, ettei varmaan löydy enää tästä :/ . Mutta kiitos kehuista!

   Poista